Café Maris

Belgisch-Frans

Café Maris
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenBelgisch-Frans
SpecialiteitZeevruchten
Accommodatie airco, terras, menu is beschikbaar in het Nederlands, kindvriendelijk
Mogelijkheden af te halen
Prijzen
Voorgerecht €9,0 tot €15,4
Hoofdgerecht €10,0 tot €22,0
Nagerecht €0,0 tot €0,0
American Express Maaltijdcheques Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 12:00 tot 24:00
di van 12:00 tot 24:00
wo van 12:00 tot 24:00
do van 12:00 tot 24:00
vr van 12:00 tot 24:00
za van 12:00 tot 24:00
zo van 12:00 tot 24:00
Non-stop keuken

Over Café Maris

Men zegge het voort!

Ah, die brasserierituelen! Die grote gelegenheden die altijd een beetje lawaaierig zijn, waar de obers strak in hun witte schorten steken en waar een stedelijke levendigheid heerst waar je je voor of na een voorstelling of op de terugweg van het strand graag in stort om een koffie met melk, een Campari of een coupe champagne te drinken, of het nu om 18u of om 23u is... Het zijn bedevaartshavens waar je, als het ruime sop je roept, aanmeert om een portie wulken, twaalf dozijn oesters of een bord zuurkool te verorberen.
In Parijs heb je La Coupole en in Brussel hebben we Les Brasseries Georges. Het intiemere en kalmere Café Maris verdient eigenlijk meer aandacht. Omdat het op de top van Fort Jaco ligt, is het Ukkelser, maar tegelijkertijd toch minder chic, snobistisch en protserig dan zijn tegenhanger op het kruispunt van de Churchilllaan. De neo-art-nouveau-achtige rondingen komen overal terug in het café: in de glas-in-loodramen, de fresco's, de wandluchters. Kortom, alle gruwelen van de belle époque. Als je van organisch minimalisme à la Frank Lloyd Wright houdt, kan je dus maar beter doorlopen.
Maar we zijn hier niet om het over architectuur te hebben. Hét voordeel van Café Maris is zijn menselijke dimensie. De bediening is natuurlijk gezwind, maar komt uit het hart en niet uit een reflex. Het publiek komt er wat minder om gezien te worden, de sfeer is wat meer ontspannen... Kortom, hier kan je rustig neerstrijken en naargelang je stemming is het een verademing of een verveling...
Maar laten we het niet over onze gemoedstoestand hebben, maar over wat er op de borden of zelfs schalen ligt. Wie brasserie zegt, zegt zeevruchten. De residentiële schaaldierenspecialist Francesco opent nu al negen jaar oestermanden vol Colchester-, fines de claire- en boudeuse-oesters en ander lekkers uit Quiberon (van €11,25 tot €17,10 per 9). Negen jaar lang heeft hij zijn handen opengehaald aan schaaldieren en degustatieschalen (€32) opgemaakt, zoals de Maris (€23,40 per persoon), de Royal (€33,10) of de Imperial Jumbo (€44,80). Gecontroleerde aanvoer, dus spartelvers, maar als je liever vaste grond onder je voeten houdt, kan ik nog wel wat andere klassiekers uit hun repertoire opsommen.
Het favoriete voorgerecht van mijn wederhelft bijvoorbeeld: in rode wijn gemarineerde makreelfilet en linzensalade (€9). Persoonlijk heb ik een zwak voor de vol-au-vent (€12,30) en voor de in olijfolie gepureerde kabeljauwruggetjes (€22), maar vooral voor de verrrrukkelijke varkensworst in mosterd met gebakken aardappeltjes (€16,80). Het wildseizoen nadert met rasse schreden en ik kan jullie onze ontdekking van afgelopen winter van harte aanbevelen, wildragout met Chimaysaus, een geurig gerecht dat op je tong smelt, samen met een wijnkaart waarop 14 cru's prijken die je per glas kan bestellen. Maar we zijn hier niet om het over alcoholtests te hebben...

Heeft alles wat je van een traditionele brasserie mag verwachten, maar krijgt het toch niet hoog in de bol.

woord Sandrine Mossiat
vertaling Derk De Graaf
(19/09/2007)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Café Maris

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Café Maris

Waterloosesteenweg 1260
1180 Ukkel
Tel: 02/374.88.34

www.cafemaris.be

toon kaart


meer Belgisch-Frans

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden