De Rare Vos

Belgisch

De Rare Vos
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenBelgisch
SpecialiteitStreekgerechten
Accommodatie terras, tuin, menu is beschikbaar in het Nederlands, kindvriendelijk, aangepast voor andersvaliden
Mogelijkheden af te halen
Prijzen
Voorgerecht €3,5 tot €14,0
Hoofdgerecht €14,0 tot €22,0
Nagerecht €3,0 tot €7,0
Maaltijdcheques
Openingsuren
ma gesloten
di gesloten
wo gesloten
do van 12:00 tot 21:30
vr van 12:00 tot 21:30
za van 12:00 tot 21:30
zo van 12:00 tot 21:30

Over De Rare Vos

Een geval apart

In 1880 wordt aan het marktplein van Schepdaal een café geopend. In de tweede helft van de twintigste eeuw krijgt het zijn huidige naam De Rare Vos. Deze verwijst naar de in 1997 overleden cafébaas en voormalige brouwersgast van lambikbrouwerij Eylenbosch: Louis Moles de Bailly. Louis was ne rosse en een raar geval. Hij werd in 1909 als onwettig kind van een edelman samen met wat goudstukken te vondeling gelegd bij de pastoor van Schepdaal. Armand, de huidige patron, neemt het café na Louisdood over. In het kleine huisje is nog steeds het authentieke café gevestigd dat Rare Vos (€1,80) schenkt, het huisbier. Het wordt speciaal voor het café door brouwerij Girardin geassembleerd met geuze, lambik en faro. Daarnaast is het café sinds 2002 onafgebroken Orvalambassadeur. Hiervoor moet de Orval minstens zes maanden in de bierkelder op fles hebben kunnen hergisten want dan pas ontstaat de ware gout d'Orval. Momenteel ligt de Orval (€3,20) hier een jaar in de kelder.
Als je langs de toog 'naar achteren' gaat, kom je van de ene aanbouw in de andere terecht, een waar koninkrijk van koterijen. Het zijn allemaal eetzaaltjes. Hier moet je niet à la carte eten, maar op donderdag de dagschotel of op vrijdag en tijdens het weekend de suggestie van het huis, zoals boestring (gerookte haring), ossentong, hutsepot met stoemp, blinde vinken met kriek, Mechelse koekoek en asperges. Op zondag moet je direct na de hoogmis komen, want op is op.
Wij trekken naar De Rare Vos tijdens het 'paling in 't groen'-weekend. We zitten helemaal achteraan op het terras in 't zonneke en over het aperitief hoeven we niet te twijfelen, wij bestellen een kriek Girardin van 't vat (€1,80) en Junior krijgteen Fanta (€1,50). De kriek is licht zurig en fris met een echte kriekensmaak. Geen chemische, siroopachtige kauwgomsmaak zoals bij de gemiddelde industriële kriekbrol. Een voorgerecht hoef je dan weer niet te nemen want je krijgt als amuse geen petieterig kommetje maar een reguliere kom soep. Vandaag is het een heerlijke bouillon met een pot smout en stokbrood.
De paling in 't groen (€20) is een megaportie bestaande uit grote stukken van zo'n 5 cm paling, die perfect loskomen van de graat. De saus is geen bloemige brij zoals tegenwoordig te vaak voorkomt. De zurkel zorgt voor de smaaksetting. Er staan vetoogjes op de saus waardoor ze een nog robuuster uiterlijk krijgt. Ze is afgewerkt met peterselie en een geutje citroensap. Deze paling in 't groen komt in de buurt van die van 't Palingpotje, een mythisch restaurant uit mijn jeugd in de polders. Volgens puristen moet paling in 't groen geserveerd worden met bruin brood en boerenboter. Hier wordt het geserveerd met zelfgesneden en krokant gebakken pommes allumettes. We drinken hierbij een pichet eenvoudige, witte huiswijn (€5,40). Om af te ronden doen we ons nog tegoed aan een portie breugheliaanse rijstpap (€3). We vereffenen de rekening (84) en kijken uit naar de siësta bij ons thuis.

De weeksuggestie is prijs-kwaliteitgewijs dik in orde en het huisbier Rare Vos is uniek.

woord Bart Billen
vertaling Adeline Weckmans
(18/06/2008)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over De Rare Vos

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over De Rare Vos

Marktplein 22
1703 Schepdaal
Tel: 02/569.20.86

toon kaart


meer Belgisch

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden