Le Vismet

Frans

Le Vismet
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenFrans
SpecialiteitVis
Accommodatie airco, terras, spektakel, menu is beschikbaar in het Nederlands, aangepast voor andersvaliden
Prijzen
Budget €Tweegangenlunch aan €16.
Voorgerecht €10,0 tot €20,0
Hoofdgerecht €17,0 tot €27,0
Nagerecht €7,0 tot €9,0
American Express Bancontact Visa MasterCard
Openingsuren
ma gesloten
di van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 22:00
wo van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 22:00
do van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 22:00
vr van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 22:00
za van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 22:00
zo gesloten
Gesloten in augustus.

Over Le Vismet

De Pavarotti van de viskeuken

Collega Sandrine Mossiat heeft vijf nummers geleden terecht de loftrompet over topchef Yves Mattagne gestoken. Hij moet op het vasteland als viskok waarschijnlijk enkel zijn meerdere erkennen in Olivier Roellinger van Les Maisons de Bricourt in het Bretoense Cancale. Spijtig genoeg is het financieel niet haalbaar om regelmatig de benen onder tafel te steken in de Sea Grill. Een degelijk alternatief is Le Vismet van Tom Decroos, die nog bij Mattagne in de keuken heeft gestaan. Het restaurant is gelegen tegenover de Zwarte Toren, aan het Sint-Katelijneplein.
Op een zaterdagavond stap ik er met madame en junior om 20u30 binnen. Het zit bijna helemaal vol. De eetzaal heeft iets van een gezellige refter aan boord van een schip. Achteraan de zaal is er een open kombuis waar de chef, die trouwens hoe langer hoe meer een fysieke reïncarnatie van Pavarotti is, aan het roer van zijn brigade staat. De werkzaamheden zijn ook voor klanten die tegen de richting in zitten te volgen, dankzij de lange spiegels bovenaan de zijmuur.
De voorgerechten zijn alle drie voltreffers. Bij het eten van de huisbereide gravlakzalm met zeven kruiden (€15) is het een sensatie om het aroma van de kruiden langs je neus te voelen ontsnappen. De huisgemaakte ravioli met krab en citroenboter (€14) van de suggestiekaart is zalig succulent. Met de escabèche van sardinefilets (€12) heb ik zelfs een Proustiaanse Madeleine-ervaring. Ik word terug naar de achterkeuken van mijn grootmoeder gekatapulteerd. Ik zie mezelf als kleine jongen daar zitten bij de glazen vierkante kommen met escabèche van voorn die ze maakte als grootvader er weer eens veel te veel had gevangen. Tot hiervoor had ik die achterkeuken in geen honderd jaar kunnen beschrijven.
De hoofdgerechten getuigen ook van vakmanschap. De gepocheerde rog, hazelnootboter met kappers en mousseline van aardappelen (€21) is geen rogvleugel in zijn geheel maar een deel ervan. Dit beest moet gigantisch groot en dus oud geweest zijn. Zo'n exemplaar krijgen alleen topchefs vast.
Mijn haasje van vlaswijting gegratineerd met verse kruiden, jonge look, gekonfijte tomaten en girollen (€17) slingert mij van de achterkeuken van mijn grootmoeder naar een terras in de Provence. De aroma's zitten harmonieus in elkaar geweven.
Toch zou ik één negatieve overweging willen meegeven. De huiswijn Les Salices Chardonnay 2005 uit de pays d'Oc van JF Lurton (€21 incl. schroefdop) is 4,3 keer duurder dan de inkoopprijs!
Junior wil nog een assortiment van huisbereide sorbets (€9). Ik kan niet meer, maar als ik mij bedenk en ook een portie wil bestellen doet de ober teken dat ik dat best niet doe. Ik denk dat hij wil zeggen dat het niet de moeite is, maar groot is mijn verbazing als hij drie soeplepels op tafel legt en iets later met een soepbord afkomt met op de bodem schijfjes hard fruit en daarop vier 'als eieren zo grotesorbetbollen.
Voor dit eetfestijn betalen we €45 per persoon. OK, I rest my case.

Veel aandacht voor minder bekende vissoorten en quasi verdwenen bereidingswijzen. Bizar dat dit restaurant niet meer in de Michelingids voorkomt.

woord Bart Billen
vertaling Didier Stiers
(19/12/2007)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Le Vismet

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Le Vismet

buurt: Sint-Katelijne
Sint-Katelijneplein 23
1000 Brussel
Tel: 02/218.85.45

www.levismet.be

meer Frans

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden