Universiteitsclub

Belgisch-Frans

Universiteitsclub
© Greetje Van Buggenhout
Kenmerken
KeukenBelgisch-Frans
Prijzen
Voorgerecht €10,38 tot €
Hoofdgerecht €19,25 tot €
Nagerecht €9,37 tot €
Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 12:00 tot 14:00
di van 12:00 tot 14:00
wo van 12:00 tot 14:00
do van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 22:00
vr van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 22:00
za gesloten
zo gesloten

Over Universiteitsclub

De Universiteitsclub is een restaurant van de Antwerpse universiteit. De chique naam doet vermoeden dat het louter voor personeelsleden is gereserveerd, maar dat is niet zo. Iedereen mag er de benen onder tafel schuiven. 'Als de rekening maar betaald wordt', zegt de zaalverantwoordelijke me vinnig. Het restaurant is een verborgen parel. Het vond onderdak in de rechtervleugel van het 17de-eeuwse Hof Van Liere. Naast het restaurantgedeelte op het gelijkvloers zijn er op de verdieping een congreszaal en twee vergaderzalen ingericht. Het restaurant zelf neemt twee imposante kamers van de vleugel in beslag. Op de houten balken die het plafond schragen staat het jaartal 1608 gebeiteld. Wie hier tafelt doet dat in een historisch decor. Het interieur is echter hedendaags met wit geschilderde muren, paarsblauwe kunstwerken van Jan Vanriet, staande lampen, moderne verlichtingselementen aan het plafond, een strak gemodelleerd toogmeubel, met leder overtrokken stoelen en stijlvol gedekte tafels. Op de achtergrond blaast Toots Thielemans op zijn harmonica. Het restaurant is met uitzondering van donderdag en vrijdag enkel 's middags geopend.
De gerechten krijgen een duidelijke prijzenpolitiek mee. De vijf voorgerechten kosten allemaal €10,38, de vijf hoofdgerechten €19,25 en de drie nagerechten €9,37. Voor enkele gerechten wordt een meerprijs gevraagd. Een tweegangenlunch met voor- en hoofdgerecht of hoofdgerecht en dessert heb je al voor €29,13, een driegangenclubmenu voor €36,71. Drankenforfaits zijn er voor €11,50 met eenvoudige wijnen bij de maaltijd en €15,70 voor de betere wijnen. Water, koffie en thee zijn inbegrepen. Gekke prijzen zou je zeggen, maar hier komt nog 12% BTW bij (en 21% op alle dranken), zodat je min of meer op ronde bedragen uitkomt. Waarom dat zo is heeft te maken met het dubbele karakter van de Universiteitsclub die haar personeelsleden geen BTW aanrekent en een korting geeft aan leden van de Universitaire gemeenschap.
De namen van de gerechten doen vermoeden dat de chef een adept is van de moderne keuken en vertrouwd is met het moleculaire gedachtegoed. Zo serveert hij Zeeuwse mosselen warm/koud met structuren van komkommer, een mosselcrème en radijs en geeft hij Bresse kip in twee bereidingen met maïs, blauwe bes en lente-ui. Bij onglet van kalf geeft hij butternut pompoen, een krokante aardappel, mini cantharellen, Franse sjalot, tijm en een rode wijnjus.
Ik neem het Clubmenu en kies uit de menukaart voor combinaties van tomaat met roze garnaal, koolrabi en krokante basilicum; kabeljauwfilet met Zeeuwse mosselen als hoofdgerecht en dame blanche op onze manier als dessert. In het glas komt een fruitige Italiaanse Conviviale pinot grigio met een hapje erbij: structuren van komkommer (reepje, ijs), een schijfje gebakken (opgelegde) Jakobsvrucht en een zachte mierikswortelsaus. Als voorgerecht volgt een combinatie van verschillende soorten tomaat, zowel natuur als fris gemarineerd, kleine scampi's met een knapperige structuur die kruiding missen, gefrituurde basilicumblaadjes, friszure koolrabi en crèmes van tomaat en avocado. Het hoofdgerecht gaat me minder af: een correcte mousseline en botersaus, erboven twee gehalveerde stukken prei die voor structuur moeten zorgen maar te hard zijn en een kabeljauwmoot die dan weer te ver, op het droge af, is gegaard. Een ronde Sauvignon/Semillon van het Australische huis Anvers (met Antwerpse roots) is de passende begeleider. De dame blanche bestaat uit twee bollen waterachtig ijs waarin ijskristallen zitten, een ganache met sinaasappelparfum en erg vloeibare chocoladesaus. Voor het menu, het drankenpakket met vlot geschonken wijnen, water en koffie met pralines en koekjes, inclusief de btw betaal ik €60,20. Ik krijg daarvoor comfort, rust en een uitstekende bediening in de plaats, maar een onevenwichtige keuken met ups en downs. Iets meer focussen op de gaartijden is al het halve werk.

Mooi historisch kader maar onregelmatige keuken

woord Marc Declerq
(29/09/2011)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Universiteitsclub

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Universiteitsclub

buurt: Historisch centrum
Prinsstraat 13b
2000 Antwerpen
Tel: 03/265.43.85

toon kaart


meer Belgisch-Frans

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden