Vina Clara

Belgisch-Frans

Vina Clara
© Maité Thijssen
Kenmerken
KeukenBelgisch-Frans
Accommodatie tuin
Prijzen
Voorgerecht €13 tot €27
Hoofdgerecht €24 tot €38
Nagerecht €9 tot €13
Visa MasterCard
Openingsuren
ma gesloten
di van 18:30 tot 21:00
wo van 12:00 tot 14:00 en van 18:30 tot 21:00
do van 12:00 tot 14:00 en van 18:30 tot 21:00
vr van 12:00 tot 14:00 en van 18:30 tot 21:00
za van 18:30 tot 21:00
zo gesloten

Over Vina Clara

Restaurants die in no time in de belangstelling verschijen en daar ook blijven zijn zeldzaam. Soms is het avontuur al na een jaar over. Of zit de chef zo gevangen in zijn formule dat zijn creativiteit uiteindelijk wordt gesmoord. Langzame groeiers die erin slagen om jaar na jaar aan maturiteit te winnen zijn dan ook meer regel dan uitzondering, hoewel dat in deze financieel barre tijden geen sinecure is. Restaurant Vina Clara is zo'n langzame groeier die lokaal een trouw publiek heeft opgebouwd, maar buiten de stadsgrenzen een onbekende blijft. Maar dat kan veranderen. De souschef is er ondertussen chef geworden en de eigenaar heeft de taak van souschef opgenomen. Ik herinner me een eerste bezoek nu toch al bijna vijf jaar geleden waarbij ik niet overdonderd werd. Zou dat nu wel gebeuren? De avond dat ik er naartoe trek wordt net het nieuwe menu gelanceerd en kan je voor het eerst ook à la carte kiezen. De praatgrage eigenares vertelt het me honderduit. Ze heeft er ook de tijd voor: de hele avond ben ik de enige klant. Het zijn inderdaad barre tijden.
Tot voor kort was in het restaurant enkel een driegangenmaandmenu beschikbaar (€35) en een carteblanchemenu in drie versies (4 gangen €56, 5 gangen €74 en 6 gangen €89). Om de klanten een ruimere keuze te geven werden de menu's aangevuld met 7 voorgerechten en 5 hoofdgerechten. Ik fungeer ongewild als proefkonijn als ik een voor- en hoofdgerecht van de kaart kies. Het is de eerste keer dat ze op tafel komen. Ik heb nog meer eerste edities van gerechten op mijn bord gekregen en niet zelden waren ze onaf. Ik ben benieuwd of dat hier ook het geval is.
De naam van het restaurant is een vertaling van de naam die het van de vorige eigenaar kreeg: Klare Wijn. De combinatie wijn en spijs wordt hier ernstig genomen. Hoewel de eigenares geen wijnopleiding heeft, stelde ze een mooie kaart samen met interessante flessen onder de 30 euro. De huiswijnen worden aan €4 per glas geschonken en ze zijn wat betreft prijs-kwaliteit dik in orde. Ik start met een Zuid-Afrikaanse chenin blanc Groot Geluk als aperitief. Het is een sappige wijn met wat kruisbessen in de neus en tropisch fruit in de mond en ondanks de matige intensiteit een geschikt aperitief. Er wordt een hapje bij geserveerd van bulgur, tempura van softshellkrab en een bouillon van tonijn. Het is een combinatie van romige en krachtige smaken, terwijl ik van een hapje vooraf frisheid verwacht om de spijsvertering op gang te brengen. Het voorgerecht (€20) bestaat uit krokant gebakken zwezeriken van onberispelijke kwaliteit met een koud garnituur van suikersla, slangenradijs, platte peterselie en kerstomaten. Zo'n koude kerstomaat na een stuk warme zwezerik is toch een grote temperatuurschok. Ik stel de eigenares voor om lauwe kerstomaten te serveren en dat voorstel gaat meteen naar de keuken. In het glas komt een frisfruitige Zinfandel met wat zoete pruim in de neus en cacao en peper in de mond die er uitstekend bij past. Het hoofdgerecht (€26) is een combinatie van de borst en het boutje van zwartpootkip uit de Landes, een kip waarvan het vlees structuur heeft, met erbij een kroketje gevuld met het smeuïge vlees van de bil, romige wortelpuree, een wortelcrème en jonge wortelen die nogal kwistig gekruid zijn. Ik drink er een Spaanse Casa Safra 2004 bij uit Alicante, een intense wijn met volop gekonfijt fruit, pruimen, vanille en een mooie kruidigheid. Een goed gemaakte sabayon met oude madera en huisgemaakt vanille-ijs (€9) sluit deze toch wel geslaagde maaltijd af. De degelijke reputatie van Vina Clara mag nu wel een groeischeut krijgen.

'Een trapje hoger met uitgebreide menukaart en uitstekende keuken'

woord Marc Declercq
(24/10/2012)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Vina Clara

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

reactie(s)

aantal meningen: 2
 
  5/5

 
  5/5

Cisse - 11/05/15 13:03

Foto's zijn hier duidelijk niet meer up to date. Er wordt niet gewerkt met tafellakens maar met eikenhouten tafels. Ontvangst is hartelijk door de gastvrouw, een jong meisje neemt in de loop van de avond de bediening over, buiten een paar kleine foutjes doet ze het goed en vriendelijk. De huisbereide gin tonic is fris en zeker aan te raden. We namen een menu van 35 euro voor drie gangen waarbij je kon kiezen tussen een vis, vlees of vegetarisch gerecht. Prijs/ kwaliteitsverhouding van deze menu is top. We sloten de maaltijd af met een huisbereide limoncello, deze was enorm lekker. Eerste ervaring, maar we komen hier zeker terug. We zagen ook dat ze een tuin hadden waar je kon in dineren, dus we komen terug in de zomer om eens buiten te kunnen eten.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  5/5

Michel - 7/04/15 19:57

Prachtige gerechten met verve en deskundig uitgevoerd. Uitstekende combinaties subliem afgewerkt. Vriendelijke en attente bediening. Kortom: een ervaring die zeker herhaald zal worden.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

meer info over Vina Clara

Karel De Preterlei 210
2140 Borgerhout
Tel: 03/236.13.82

www.vinaclara.be

toon kaart


meer Belgisch-Frans

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden