Ikebana

Chinees, Japans

Ikebana
© Johannes Vande Voorde
Kenmerken
KeukenChinees, Japans
Accommodatie airco, menu is beschikbaar in het Nederlands
Mogelijkheden af te halen, vegetarische maaltijd
Prijzen
Voorgerecht €3,97 tot €7,19
Hoofdgerecht €6,45 tot €16,11
Nagerecht €0,0 tot €0,0
Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 12:00 tot 14:30 en van 18:00 tot 23:00
di van 12:00 tot 14:30 en van 18:00 tot 23:00
wo gesloten
do van 12:00 tot 14:30 en van 18:00 tot 23:00
vr van 12:00 tot 14:30 en van 18:00 tot 23:30
za van 12:00 tot 14:30 en van 18:00 tot 23:30
zo van 12:00 tot 14:30 en van 18:00 tot 23:00

Over Ikebana

Uit frankskes geboren

Ikebana is een vaste waarde in Berchem. Het restaurant combineert Japanse en Chinese bereidingen en is voor de buurt zowel een uithaalrestaurant als een plek om gezellig de benen onder tafel te steken. Het witgeverfde interieur houdt het midden tussen een Japanse huiskamer en een minimuseum. Verspreid over de ruimte en tussen de tafels staat een verfijnde collectie gebruiks- en kunstvoorwerpen uitgestald. Blikvanger aan de muur is een gelakte houten plaat waarin Chinese tekens zijn uitgesneden die achteraan verlicht zijn. Ik stap er binnen op een avond waarop wind en regen vrij spel hebben. Maar eens binnen voel ik me meteen thuis. Met uitzondering dan van de zwaarmoedige klassieke muziek op de achtergrond, die past bij het weer. Het meisje dat bedient is de vriendelijkheid zelve en vertelt, op simpel verzoek, uitgebreid over de samenstelling van de gerechten. De genummerde kaart bevat 59 gerechten waaronder een staalkaart van de klassiekers uit zowel de Chinese als de Japanse keuken. Er zijn sushi (van €5,21 tot €7,44), sashimi (€10 tot €13,15) en soepen (€2,73 tot €5,21). Tussen de voorgerechten zitten bereidingen zoals kip yakitori (€4,46) en Shangai loempia (€3,97). Er zijn vier groentegerechten waaronder gebakken broccoli met worteltjes en sjalotjes in gembersaus (€9,42). Van de hoofdgerechten vermeld ik Shi Chi Bao (€11,40): fijn gehakt varkensvlees met gember en waterkastanje, diverse tempura (€13,63), aubergine gevuld met garnalen (€12,89) of saké saikyoyaki (€12,39): in de pan bereide zalm met miso en saké. Voor de grotere honger is er een Japans diner (€20,08) en een Chinees diner (€17,60). 's Middags kies je uit vier lunchgerechten van €8,50 tot €10,66. De niet afgeronde prijzen in euro lijken vreemd, maar niet als je de omrekening in frank op de kaart ziet staan. Blijkbaar wordt hier nog in de oude munt gerekend, afgerond en dan in euro omgezet. Als je de prijzen in euro en frank naast elkaar ziet staan, merk je pas hoe duur uit eten is geworden. 650 frank voor een hoofdgerecht, dat betaalde je tot voor enkele jaren in de betere gastronomische restaurants. Nu is het 'normaal'. Ik start met gemengde wakame salade (€4,96 200 frank) die bestaat uit fijngesneden reepjes komkommer, wakame (zeewier) en op een saladeblad reepjes tofupapier. Dat heeft een vreemde, wat aardse smaak. Het is tofu die werd gemalen, gekookt en vervolgens flinterdun uitgestreken, gedroogd en in reepjes gesneden werd. Als hoofdgerecht neem ik Chin Pi-eend (€14,13 570 frank): een copieuze portie doorgegaarde plakjes eend met krokant vel, met een mix van groenten en soja, schijfjes sinaasappel en een saus met een lichte zoete sinaasappeltoets, zonder te overheersen. Er hoort een kommetje gevuld met kleefrijst bij. Ik betaal €24,59 voor deze maaltijd, dat is op 8 frank en enkele centiemen na net geen duizend frank. Wie vroeger zoveel uitgaf bij de Chinees werd voor gek beschouwd. Nu verslikt mijn boekhouder zich in mijn restaurantrekeningen.

Eenvoudige en smakelijke oosterse bereidingen.

woord Marc Declercq
(21/11/2007)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Ikebana

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Ikebana

Grote Steenweg 333
2600 Berchem
Tel: 03/230.18.39

www.ikebana-antwerp.be

meer Chinees

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden