Balls & Glory

Belgisch

Balls & Glory
© Maité Thijssen
Kenmerken
KeukenBelgisch
SpecialiteitVleesgerechten
Mogelijkheden af te halen
Visa MasterCard
Openingsuren
ma gesloten
di van 10:00 tot 20:00
wo van 10:00 tot 20:00
do van 10:00 tot 20:00
vr van 10:00 tot 21:00
za van 10:00 tot 21:00
zo van 10:00 tot 20:00

Over Balls & Glory

Ooit al een kerstbal gegeten? Ik wel. In Balls&Glory. De derde vestiging van het populaire eetwinkelconcept dat tv-kok Wim Ballieu, na Gent en Brugge, zopas in het Felixpakhuis startte. Het restaurant draait volledig rond handgemaakte vleesballen met creatieve vullingen. Enkele maanden geleden werd het door een internationale jury nog bekroond als innovatiefste restaurantconcept van Europa.
We vinden het restaurant in een hoek van De Markt. De keuken en de winkel van het Felixpakhuis, met ingang aan de Godefriduskaai. Het geheel is gebaseerd op de overdekte voedingsmarkten die je vooral in grote buitenlandse steden vindt en waar je niet alleen uitgelezen voedingswaren kunt kopen, maar ook kunt eten. Zoals La Boqueria hartje Barcelona en de Borough Market in Londen. Daar is nu ook het vleesballenrestaurant van Wim Ballieu aan toegevoegd.
De inrichting is heel basic met een lange tafel die tussen zuilen is opgehangen en eenvoudige houten krukjes die wat wiebelen op de kasseien die nog altijd de oorspronkelijke vloer uitmaken. Aan een muur waarop gezaagde houten paletten zijn bevestigd staan nog een drietal tafeltjes met paletten met kussentjes als zitbank. Er is ook een leeshoekje met een collectie boeken en tijdschriften. Op de tafels staan elegante waterkaraffen met een schijfje citroen in de schenktuit, kommen met witte en blauwe druiven, servetten en metalen bekers met bestek. Het straalt een huiselijke en ambachtelijke sfeer uit. In de ruimte speelt elektronische sfeermuziek, een beetje meditatief, maar best te pruimen. De man en de vrouw in de open keuken zijn in elk geval ontspannen en ontvangen en bedienen vriendelijk en gastvrij.
In een toonbank liggen de verschillende vleesballen uitgestald. Ze worden handgemaakt met 5% rund- en 95 % varkensgehakt, afkomstig van dieren die op de boerderij van Wims grootouders zijn gekweekt. In de kern zijn ze gevuld met een reeks smaken zoals tomaat met mozzarella, kers, broccoli met Parmezaan, blauwe kaas met pijnboompitten, rode kool met peer, kervel met spek, champignon met truffel en ook ham met prei. Zo'n 14 soorten in totaal. Ze kosten 4,4 of 5 euro en kunnen ter plaatse worden gegeten of meegenomen worden. Elke bal weegt zo'n 220 gram. Er zijn ook kleinere balletjes van 50 gram (10 euro voor 10 balletjes) en balletjes van 35 gram (€6,25 voor 6 stuks) voor feestjes thuis. Je eet ze samen met een portie stoemp of koolsla met een van de twee sauzen, een vleessaus en een groene currysaus.
De dag dat ik er ben staan voor het eerst kerstballen op het menu. Een combinatie van varkensgehakt met kalkoen en pistachenoten gevuld met een saus van veenbessen en rode biet (€5 per stuk). Ze brengen me niet meteen in kerststemming maar ik wil ze wel proberen. Ik neem er stoemp (€7,5) en een glas Vedett (€2,5) bij. De stoemp wordt ondertussen voor mijn ogen bereid met aardappelen, erwten, een flinke klont boter en kruiden. De gehaktbal gaat ondertussen de oven in. Na een vijftal minuten komt een dampende bereiding mijn richting uit: een met een keukenring gevormde portie stoemp, met daarop de kerstbal en de sauzen errond. De bal is licht gepaneerd en bevat mals en sappig vlees met een evenwichtige kruiding. De vulling is lichtjes zoet maar brengt weinig extra smaak toe. De sauzen zijn elkaars tegenpool: een zachte vleessaus en een erg pittige groene currysaus, allebei met verse ingrediënten bereid. Mijn honger is gestild en ik heb bovendien smakelijk gegeten: eenvoudig maar lekker. Ik pluk nog wat druiven uit de schaal als dessert en betaal mijn rekening: 15 euro. Zelfs voor een culinaire vleesbal is dat prijs/kwalitatief verantwoord.
(16/01/2014)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Balls & Glory

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

reactie(s)

aantal meningen: 1
 
  5/5

 
  5/5

Fred - 19/05/15 13:37

Dit is de top van eenvoud met gastronomische smaken en creativiteitten. Diverse malen in Uw restaurant geweest met gasten, vraag was altijd gaan we hier lunchen!!! Geachte Wim wanneer trekt ge eens de stoute schoenen aan om in Nederland een restaurant te openen succes VERZEKERD.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

meer info over Balls & Glory

buurt: Het Eilandje
Godefriduskaai 30
2000 Antwerpen
Tel: 03/203.03.30

www.ballsnglory.be

meer Belgisch

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden