Den Beer

Frans

Den Beer
© Johannes Vande Voorde
Kenmerken
KeukenFrans
SpecialiteitKreeft
Accommodatie menu is beschikbaar in het Nederlands
Mogelijkheden af te halen
Prijzen
Voorgerecht €12,0 tot €32,0
Hoofdgerecht €42,0 tot €55,0
Nagerecht €0,0 tot €0,0
Visa MasterCard
Openingsuren
ma gesloten
di gesloten
wo van 19:00 tot 22:00
do van 19:00 tot 22:00
vr van 19:00 tot 22:00
za van 19:00 tot 22:00
zo gesloten

Over Den Beer

Superlekker!

De Handelsstraat in Antwerpen staat bekend voor haar allochtone bevolking en de vanzelfsprekend idem dito winkels. Vroeger was deze straat van den Antwerpenaar, nu heb je het gevoel dat je op vakantie bent. Het is zelfs zo, dat de Antwerpenaar die wereldproducten nodig heeft, speciaal naar deze straat afzakt. Tussen al deze winkels bestaat sinds 1971 een klein schaal- en schelpdierenrestaurant Den Beer genaamd. Het werd uitgebaat door Marcel en Gusje. Spijtig genoeg staat Gusje er nu alleen voor, door het overlijden van haar man afgelopen jaar. Verwacht geen designinterieur, de tafels zijn beperkt, het is en blijft een authentiek kader, waar de tijd is blijven stilstaan. Dit maakt het allemaal zo gezellig. Nabij de keuken vind je verschillende homariums. De kaart bestaat uit voorgerechten zoals oesters, sint-jakobsvruchten, koningskrabpoten,De keuze aan hoofdgerechten is eenvoudig, kreeft op verschillende wijze, zoals Belle-Vue, Armoricaine, à la nage, gegrild, met venkel... Ook een bouillabaisse en waterzooi staan op de kaart. Voor de kreeften telt de dagprijs, vandaag €55 per persoon (voor een hele kreeft van ongeveer 800 g). De wijnkaart is verouderd en soms te prijzig. Ik kies een Saint-Veran 'Terres Secrètes', gemaakt van de chardonnaydruif (€29). Een evenwichtige wijn die goed bij kreeftbereidingen past. We krijgen een kreeftenslabbetje aangebonden en de nodige attributen zoals mes, vork, lepel, kreeftenhaakje en tang om later de kreeft te lijf te gaan. Ik kies als voorgerecht de sint-jakobsvruchten (€18). De sint-jakobsvruchten worden in drie schelpen opgediend, zo kan mijn vrouw ook meeproeven. De bereiding is eenvoudig gehouden, in elke schelp één coquille in plakjes gesneden, een schepje gestoofde prei en met een gesmolten, kruidige boter overgoten. Intussen raken we aan de praat met Gusje, een spraakwaterval van een dame die weet waar ze mee bezig is, namelijk de klanten 'soigneren'. Volkser en sappiger kom je ze in een ander restaurant niet tegen. Even later wordt er een koperen marmite op tafel geplaatst. Hierin liggen twee kreeften te spartelen die zorgvuldig in de keuken verdeeld werden. Zij baden in een bouillon die met verschillende groene kruiden en een scheutje room op smaak zijn gebracht. Het ruikt heerlijk. We genieten van ons kreeftenfeestje. We laten niets onbetuigd, de kreeft is eraan voor de moeite. De pootjes worden uitgezogen, af en toe schep ik ook wat romige bouillon over in mijn diep bord en geniet tevens van de bleekselder en ui die erin rondzwemmen. Om duimen en vingers af te likken. Op het einde van de maaltijd krijgen we een warm, vochtig doekje aangereikt en wordt de tafel afgeruimd. Het roodwit geruite tafelkleedje wordt op tafel gelegd en betekent het einde van een unieke ervaring. Alleen al die warme sfeer die Gusje creëert is de moeite waard. Een gevestigde waarde in Antwerpen, dat liefst nog vele jaren mag blijven bestaan, het ga je goed, Gusje!

Eerlijke keuken. Volkse bediening.

woord Dirk De Schutter
(26/09/2007)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Den Beer

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

reactie(s)

aantal meningen: 1
 
  5/5

 
  5/5

Urkens - 14/11/17 14:26

altijd super lekker!!!!

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

meer info over Den Beer

buurt: Dam
Handelsstraat 85
2060 Antwerpen
Tel: 03/236.38.86

www.resto.com/denbeer/

toon kaart


meer Frans

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden