Het Nieuwe Palinghuis

Belgisch-Frans

Het Nieuwe Palinghuis
Kenmerken
KeukenBelgisch-Frans
SpecialiteitVis
Accommodatie menu is beschikbaar in het Nederlands
Mogelijkheden vegetarische maaltijd
Prijzen
Voorgerecht €13,0 tot €26,0
Hoofdgerecht €15,0 tot €55,0
Nagerecht €0,0 tot €0,0
American Express Visa MasterCard
Openingsuren
ma gesloten
di gesloten
wo van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 21:30
do van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 21:30
vr van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 21:30
za van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 21:30
zo van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 21:30

Over Het Nieuwe Palinghuis

sympathiek visrestaurant

Het Nieuwe Palinghuis is een van die bakens van de klassieke viskeuken zoals er in Antwerpen nog maar weinig zijn. Het restaurant bestaat al meer dan 25 jaar en mag zich een huis van vertrouwen noemen. Ik trek er op een avond naartoe en vind nog een plaats in het knusse 'aquarium' vooraan, de uitbouw aan de straatkant. In de zaal is het een komen en gaan van klanten. Net na de feestdagen zitten er vooral groepen die op het nieuwe jaar klinken met een 'visje' erbij. Een ouder koppel, dat duidelijk tot de vaste klantengroep hoort, wordt enthousiast begroet en gekust. Ook andere klanten kennen het reilen en zeilen hier en weten dat de baas net jarig is. Ze zetten een verjaardagslied in dat meteen wordt overgenomen door de andere klanten. Ambiance! Het Nieuwe Palinghuis koestert zijn klassiekers. Het interieur is in al die jaren nauwelijks veranderd. Het is een ode aan de stad en de Schelde met maritieme elementen zoals twee grote houten stuurwielen en een scheepslamp. Aan de houten lambrisering hangen tientallen oude foto's met stads- en havenzichten. Op de vloer ligt blauw vasttapijt. Comfortabele muurbanken en stoelen zijn in dezelfde kleur gestoffeerd. De kaart vermeldt voorgerechten zoals gerookte paling met mierikswortelsaus (€19), kreeftensoep (€15) en geplette aardappelen met garnalen (€23), en hoofdgerechten zoals paling in 't groen (€26), gebakken zeetong met mosterdsaus (€36), gegrilde tarbot palinghuis (€55), mosselen in witte wijn (€25) en gegratineerde oesters (€21). Voor wie het niet kan laten zijn er ook enkele vleesgerechten. De baas brengt de kaart persoonlijk tot bij de klanten en declameert er meteen de suggesties van de dag bij. Vandaag zijn dat onder meer gebakken sint-jakobsschelpen met gekaramelliseerd witloof, tongfilets met paprikasaus en gestoomde, witte IJslandkabeljauw met geklaarde boter en natuuraardappelen. Twee suggesties krijgen mijn voorkeur: sla met coujonettes van tong (€22) en rogvleugel met natuuraardappelen en witloof (€26). Ik drink er de huiswijn bij, een knapperig frisse Laballe uit de Côtes de Gascogne (€5 per glas). Het slaatje bestaat uit fijngesnipperde slabladeren met reepjes komkommer, gehakte peterselie en reepjes krokant gebakken tongfilet met, in een apart kommetje, een friszuur sausje waarvan ik het recept meteen meekrijg: fijngesnipperde uitjes, mosterd, olie en azijn met de staafmixer mixen. Het hoofdgerecht is een dubbelgevouwen gefileerde roggenvleugel, met stevig, sappig en romig vlees. Daarbij horen drie natuuraardappelen, een doormidden gesneden gekaramelliseerd stronkje witloof en een gebonden mosterdsaus. Het zijn twee eenvoudige bereidingen, wars van decoratie en andere liflafjes, waarin de smaak van de verse basisproducten tot hun recht komen. Gelukkig zijn er nog oerklassieke zaken als deze.

klassieke bereidingen met verse vis en schaaldieren.

woord Marc Declercq
(21/01/2009)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Het Nieuwe Palinghuis

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

reactie(s)

aantal meningen: 2
 
  3/5

 
  1/5

willy de geest - 8/12/17 9:53

TOTAAL overdreven prijzen. inrichting, bediening en gerechten zijn slechts normaal tot goed. Helemaal geen overdreven prijzen waard. Een pot mosselen voor 30 euro ? hoe wordt dit verantwoord ? Er is geen dessertkaart. Men "suggereert" mondeling enkele desserts. naar de prijs heeft men dan het raden. Die verrassing komt wel op de rekening. Niet slecht gegeten in dit restaurant maar de rekening bezorgt je een flinke kater. Andere restaurants bieden minstens hetzelfde voor veel minder geld.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  5/5

R.Bavay - 22/10/16 20:19

Zaterdagmiddag 22/10/16. Uitstekende maaltijd met mooie suggesties van de eigenaar als voorgerecht, gevolgd door een gegrilde ''bar de ligne''. Nooit betere vis gegeten! Bovendien vriendelijke en efficiënte bediening. Proficiat en graag tot een volgend bezoek aan Antwerpen.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

meer info over Het Nieuwe Palinghuis

buurt: Historisch centrum
Sint Jansvliet 14
2000 Antwerpen
Tel: 03/231.74.45

www.hetnieuwepalinghuis.be

meer Belgisch-Frans

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden